Logo

"Iedereen zou zo'n avond mee moeten maken"

De eerste jongerenavond is alweer voorbij. Vrijdag 5 oktober werd de eerste jongerenavond gehouden in Doorn, rondom het thema 'de kerk in vuur en vlam'. Ds. J.P. Nap opende de avond met de geschiedenis over Daniel en zijn vrienden. Zij werden op de proef gesteld met de dood in de vurige oven voor ogen. Letterlijk in vuur en vlam...

 

Na de opening presenteerde de Jongerenwerkgroep Christenvervolging het programme 'de kerk in vuur en vlam'. Deze eerste jongerenavond werd het programma gepresenteerd door Berna de Ruiter en Harm Jan Polinder. Aandachtig werd het programma gevolgd. De situatie van de vervolgde kerk werd met beeld & geluid uitgelegd. Tientallen actuele verhalen uit de vervolgde kerk werden verteld. De getuigenissen van christenen die te maken hebben met arrestatie, marteling, isolatie en moord kwamen aan bod. Gideon van 10 jaar oud werd vermoord in Nigeria, samen met zijn vader. In een videoboodschap verteld hun zusje en dochtertje voor hoeveel verdriet en spanning dit verlies zorgt, maar toch wil ze haar vervolgers vergeven.
Het is één van de vele geschiedenissen uit de actuele vervolgde kerk die aan bod komen. "De doelstelling die wij hebben is niet om sensationeel de ergste verhalen voor het voetlicht te brengen, wij willen de situatie laten zien waar miljoenen christenen mee te maken hebben. Dat is ons doel. Al deze verhalen staan niet op zichzelf, maar zij staan symbool voor duizenden anderen..."

 

Na het programma 'de kerk in vuur en vlam' werd er gepauzeerd, waarna Jan-Mark ten Hove een kort statement uitspreekt namens de SGP-jongeren. Vervolgens is het woord aan Wim Kruithof namens de stichting HVC. Hij laat zien hoe Nederlandse hulporganisaties hulp kunnen verrichten. "Allereerst is het noodzaak om voor de kerk te bidden. Handen gevouwen en vervolgens handen uit de mouwen..." Bidden en werken is het uitgangspunt van de stichting. Kruithof noemt verschillende concrete voorbeelden van projecten die de HVC in beheer heeft. "Jaarlijks worden er honderden balonnen, afhankelijk van windrichting en windsnelheid, van Zuid-Korea naar Noord-Korea gestuurd, met daarop tweehonderd Bijbelteksten. God weet voor wie Hij dat wil gebruiken. Zeker is dat christenen in Noord-Korea bemoedigd worden als zij weten dat er christenen elders op deze wereld zijn die aan hen denken en voor hen bidden." (Zie foto voor een voorbeeld van z'n ballon.) Als tweede voorbeeld pakt Kruithof twee Bijbels. Één hele kleine plastic Bijbel, waarin slechts enkele Bijbelboeken zijn opgenomen, en één volledige Nederlandse Bijbel. "De eerste Bijbel is een Bijbeltje wat wij op straat verspreiden, het is bestand tegen water en vuil, God weet wie het opraapt en wat er mee gebeurd, voor wie het tot zegen mag zijn. De tweede Bijbel is de Bijbel die wij in Nederland gebruiken. Wees daar dankbaar voor, vele christenen zijn jaloers op ons, zij bezitten soms geen enkele Bijbeltekst..."  

 

Na de bijdrage van Kruithof is het tijd voor het forum, waarin Fenny Schuttel namens LCJ plaatsneemt, Wim Kruithof namens de stichting HVC en ds. J.P. Nap. Belangrijkste vraag die centraal staat: hoe kunnen wij iets betekenen voor de vervolgde kerk, en wordt er voldoende gedaan vanuit onze gemeenten? "Ik denk dat het een zaak is van een ieder op zich, de ene predikant heeft er meer aandacht voor dan de ander. Zonder mijzelf op de borst te kloppen zou ik willen delen dat ik het heel belangrijk vindt om tijdens kerkdiensten geregeld aandacht te hebben voor de nood in de vervolgde kerk. God's Kerk is een wereldwijde kerk, wereldwijd één, en als één lid lijdt, dan lijden toch alle leden? Aandacht en gebed voor de vervolgde kerk hoort belangrijk te zijn binnen elke christelijke gemeente."

 

Één van de aanwezige jongeren deelt na afloop van de jongerenavond zijn ervaring met een aantal andere aanwezigen: "Een hele bijzonderen en indrukwekkende avond. Nu pas begin ik te beseffen in welke situatie de kerk wereldwijd verkeerd. Hoe bijzonder onze vrijheid is. Iedereen zou zo'n avond mee moeten maken."

 

De volgende jongerenavonden worden gehouden in Dordrecht (12 oktober), Apeldoorn (13 oktober), Kampen (19 oktober) en Gouda (26 oktober). Ga naar het tabblad 'Jongerenavonden' om de meer info per avond te bekijken!

 

Snel naar